Nem mindegy az, hogy az ember milyen sminktermékeket használ alkalmanként vagy akár nap mint nap önmagán, másokon pedig különösen. Itt merülhet fel az a kérdés, hogy mi is fontos tulajdonképpen? Csak a márka, vagy a tényleges minőség, esetleg az is, hogy természetes alapanyagú legyen egy smink?

Mindenkinek féltett kincse a bőre – különösen az arcbőre. Az arc az egyik legfőbb meghatározója az embereknek, hiszen minden kontaktusnál az arcot nézzük meg legelőször, és ez alapján történik a legelső benyomás is. Tehát nem mindegy az, hogy arcápolásnál, sminkelésnél milyen termékeket használunk. Én is amikor csak tudom, a szépségápolás természetes módját részesítem előnyben, így a sminkelésnél is ezekkel az ásványi-, illetve növényi alapanyagú termékekkel dolgozom leginkább. (Fotózásoknál, mozgóképes tartós sminkek elkészítésénél viszont egy kicsit persze másabb a helyzet.)

Mindig olyan termékek használatára törekszem, amelyek nem károsak a bőrre, és semmiféle panaszt nem okoznak. Azokat a márkákat, termékeket, amelyekkel dolgozom, előzetesen én is tesztelem magamon. Puding próbája az evés. 🙂

Amiket előnyben részesítek, azok a természetes összetevőjű natúr-, illetve biokozmetikumok, amelyek természetes alapanyagból készültek, káros adalékanyagok nélkül. Ezekről fogok a következőekben némi ízelítőt nyújtani, egy komplett smink elkészítési folyamata közben. Jöjjenek is a kulisszatitkok:

Réka arcáról a szennyeződést és a verejtéket a vízhiányos bőrre kifejlesztett Bioderma Hydrabio H2O hidratáló arc- és sminklemosó micellaoldattal tüntettem el. Elég a termékből egy vattakorongra önteni, és finoman áttörölni vele az egész arcot.

A következő lépésben a Vichy Minéral 89 erősítő és teltséget adó Hyaluron Boosterével készítettem elő Réka arcbőrét a sminkeléshez. A termék 89% ásványi anyagokban gazdag termálvíz és természetes eredetű hialuronsav egyedülálló kombinációja. Hozzájárul a bőr védekező képességének megerősítéséhez, segít eltüntetni a fáradtság nyomait, miközben hűsít és hidratál akár ujjainkkal, akár egy ecset segítségével juttatjuk az arcbőrre.

Amíg az arcbőr magába szívta a tápláló anyagot, addig Réka ajkaira az Armonia aloe vera és propolisz tartalmú, növényi kivonatokat tartalmazó ajakápolóját alkalmaztam. Nagyon fontos a puhítás rúzsozás előtt, hiszen a cserepes ajkakon nem mutat esztétikusan sem az ajakrúzs, sem pedig bármilyen matt szájfény.

Sminktermékekből a Dr. Hauschka natúrkozmetikumait használtam, amely bármilyen bőrtípusra alkalmazható, még a legérzékenyebbekre is. És hogy mit érdemes tudni róluk?

  • 100% natúr-, ill. biokozmetikum, NATRUE-tanúsítvánnyal
  • nem tartalmaz szintetikus illatanyagot és tartósítószert
  • nem tartalmaz ásványi kőolajat, szilikont, valamint PEG-et
  • nem tesztelték állatokon
  • valamint lehetőség szerint ellenőrzött ökológiai vagy biodinamikus gazdálkodásból származó, a méltányos kereskedelem elveinek megfelelő körülmények között termesztett nyersanyagokat tartalmaz

Ráadásul az egyik lényeges szempont a fenntarthatóság: 100%-osan újrahasznosított kartonból készül a külső csomagolás.

Ápoló alapozója természetes ragyogást biztosít minden bőr számára, a könnyűtől a közepesig terjedő fedőképesség egyenletes arcszínt biztosít. Az ásványi pigmenteket és gyógynövénykivonatokat (pl. gránátalma), valamint makadámia- és kókuszdióolajat tartalmazó receptúra megőrzi a bőr nedvességtartalmát, és megvéd a környezeti hatásoktól. Réka arcbőréhez a gesztenye árnyalat passzolt. Egy lapos alapozóecset segítségével egységesen felvihető és szétoszlatható a folyékony alapozó.

A szemhéjakra a Dr. Hauschka Napkő árnyalatú szemhéjpúder palettáját használtam fel, amely igazán ragyogó tekintetet kölcsönöz viselőjének. Harmonizáló lágy színárnyalatok, ragyogó fényvisszaverődés és természetes kontúrok jellemzik. Ásványi pigmentekkel és gyógynövény kivonatokkal (pl. feketetea), valamint selymet tartalmazó összetételével ápolja a szem környékének finom bőrét. A paletta már alapból tartalmaz egy felvitelt megkönnyítő applikátort, de akár egy szemhéjpúder ecsettel is szép finoman felvihető.

A páratlanul kifejező, de nem kirívó tekintetért barna árnyalatú puha szemceruzát használtam, amely lágyan hangsúlyozza a szemek egyedi szépségét. Ásványi pigmenteket és gyógynövény kivonatokat: varázsmogyorót, valamint birsviaszt és shea vajat tartalmazó összetételének köszönhetően gyengéden ápol. Pont annyira puha (vagy relatíve kemény) és pigmentált, amennyire szükséges, kenhető és a legérzékenyebb szemekhez is bátran használható.

A bronz árnyalatú bronzpúder olyan érzetet kelt, mintha egy kis napbarnította színt kaptunk volna. Ez a finom púder áttetsző barnaságot kölcsönöz az arcbőrnek, így természetes kisugárzást tesz lehetővé. A napsütötte, ásványi pigmenteket és gyógynövénykivonatokat (varázsmogyorót és zsályát) tartalmazó receptúra védi és ápolja a bőrt. Egy púderecset segítségével, körkörös mozdulatokkal szinte gyermekjáték a felvitele.

A csábos pillák bármilyen smink elengedhetetlen részletei. A Dr. Hauschka dúsító szempillaspiráljával igazán feltűnő megjelenést nyújtó szemeket tudunk varázsolni. A fekete színű szempillaspirál elképesztően megnövelte Réka szempilláinak terjedelmét, és dúsabbá tette amúgy is csábos pillantását. Ásványi pigmenteket, gyógynövény kivonatot, valamint selymet és kandelillaviaszt tartalmaz, minden egyes szempillát bevon. Tipp: „Z”-formájú cikk-cakk mintákat rajzolva alulról és felülről is vigyük fel a pillákra az anyagot.

A csillogó ajkakhoz olyan málna árnyalatú szájfényt használtam, amely rugalmas érzetűvé teszi az ajkakat, és ragyogó színpompát biztosít. A többi termékhez hasonlóan ásványi pigmentekkel, gyógynövény kivonatokkal (pl. nyúlszapukával), valamint mangóvajjal és homoktövisolajjal óvja a bőr nedvességtartalmát, és gondoskodik az ajkak rugalmasságáról.

Igen nehéz kikerülni a káros anyagokat, mondván hogy észrevétlenül is bekerülhet a szervezetünkbe, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük a rizikót. Ezért tanácsos ezekre plusz figyelmet fordítani, és időben természetes, egészséges kemikáliákra váltani – például sminket illetően az ásványi/biosmink-termékekre. Annyit megérdemlünk, hogy ha már egyszer rászánjuk magunkat természetes sminktermék vásárlására, kicsivel többet áldozzuk rá, hiszen évekig megbízható társunkká válik majd. Az Unipatikákban az összes fent említett termék megtalálható és minden beszerezhető. Keresd és szeresd Te is!

Fotó: Belényesi Alexandra, modell: Vilcsek-Kovács Réka, termékek: Unipatika