Amikor estére már annyira el tudunk fáradni, hogy szinte semmihez nincsen energiánk, vagy kedvünk, akkor ezt az állapotot könnyedén meg tudjuk szüntetni néhány kellemes illattal, relaxáló háttérzenével és az esti fürdővizünkhöz kevert illóolajokkal. Pénztárcabarát és kellemes megoldások pillanatokon belül: a ma esti SPA főszereplői a rozmaringolaj, a teafaolaj, a levendulaolaj és a tengeri só vagy himalája só.

Rozmaringos lábfürdő

A fáradt lábakra áldásos hatással lehet a rozmaringos lábfürdő. Pár csepp illóolajat keverjünk el egy fél pohár tejben és adjuk hozzá egy lavor langyos vízhez. Áztassuk benne a lábakat kb. fél óráig, így a lábfej bőre selymesebbé válik és a végtagkeringés is felfrissül.

Teafaolajas gyógyír

A teafaolaj rendkívül jól alkalmazható pattanások leszárítására és a megfázásból való kigyógyulás, valamint gombás megbetegedések esetén is.

Pattanásoknál egy fültisztító pálcikára csöppentsünk kb. 2 csepp illóolajat és közvetlenül kenjük be a gyulladt részt. 1-2 napon belül láthatóan javulni fog az állapota.

Megfázás esetében az inhalálós módszer hatékony: tegyünk fel egy kisebb fazék vizet, amíg el nem kezd forrani, eztuán csöppentsünk kb. 6-7 csepp illóolajat a forró vízbe, hagyjuk egy picit elpárologni, hogy ne legyen túl intenzív, majd lélegezzük be. Először valószínűleg kellemetlen lesz az illata, de pár napon belül a gyógyító hatás mindenképpen érezhető, hiszen megöli a vírusokat és a bacikat. Ugyanígy a lakásban való párologtatással is megállja légtisztító mivoltát.

Nyugtató levendulaelixír

A levendulaolaj kedélyállapot javító, nyugtató, relaxáló és ellazulást elősegítő hatással bír. Fájdalomcsökkentő és antimikrobiális is egyben, valamint fokozottan ajánlott alvászavarok, szorongás és idegesség esetén is. Az illóolajból csepegtessünk az esti meleg fürdővizünkbe, majd amennyiben szárított levendulánk is van otthon, érdemes alvópárnát készíteni, így egész éjjel érezhetjük a relaxáló illatot és nyugodtan tudunk aludni egész éjjel.

Tengeri só vagy himalája só

A só beindítja a szervezet méregtelenítő funkcióit és javítja az anyagcserét is. Ezenkívül lazítja az izmokat és feszesíti a bőrt. Oldjunk fel kb. fél kg sót a fürdővizünkben és pihenjünk 20 percig a kádban. Ezt követően alaposan mossuk le a testünket és használjunk testápolót vagy aloe vera gélt a hidratáltság és a bőrnyugató hatás érdekében.

Fotó: saját