Napjainkban a férfiak egyre igényesebbek mind az öltözködés, mind a szépségápolás terén. És ezalatt nem csak azt értjük, hogy borotvahab vagy borotválkozó gél a jobb dolog, vagy melyik dezodor kellemesebb illatú, hanem az otthoni arcápolás is egyre nagyobb szerepet kap. Bátrabban keresik fel a kozmetikus vagy a sminkest is és tanácsot kérnek néhány apró panaszra. A divat és a média hatására a férfiak is egyre több arc-és testápoló terméket használnak.

De miért is lehet szüksége sminkre egy férfinak? És milyen mértékig? 

Az ok többféle lehet: legyen szó akár egy apróbb vagy komolyabb bőrhibáról, a kialvatlanság jeleinek eltüntetéséről vagy éppen egy modellfotózásról, esküvőfotózásról, TV interjúról… Ma már szerencsére professzionális termékek széles palettája áll rendelkezésünkre, amelyekből bátran válogathatunk, mindkét nem esetében.

Emlékszem, amikor a bátyám küszködött a kamaszkori pattanásaival, félve ment el kozmetikushoz, vagy használt akár korrektort is a problémák kendőzésére. Olyannyira „szerette”, hogy egyszerűen csak „májkrém”nek hívta a korrektort. (És így is hívja, a mai napig.) De használta, mert szó szerint kényelmetlenül érezte magát a bőrében.

A sminkeléskor nagyon fontos, hogy a férfias karaktert megőrizzük!

Nem; nincs highlighter, nincs pirosító, nincs csillámos és egyéb fénylő anyag! A férfi sminknek az a célja, hogy ápolt és hibamentes, igényes megjelenést biztosítson a viselőjének. A hétköznapok során egy férfinak ugyanolyan szüksége lehet a megfelelő bőrápolókra, mint a nőknek. Tehát bátran használhatóak arctisztítók, arctonikok, arc- és szemránckrémek, valamint heti egyszeri bőrradír is. Ha sminkre éppen nem is vágynak az urak, ezeknek a termékeknek a használatával is jelentős eredményjavulás érhető el arcápolás esetében. Például a Kiehl’s termékei nagyszerűek, imádom őket, mert nagyon diszkrét illatúak, de rendkívül hatékonyak. A Westendben, illetve az Allee-ban már kaphatóak.

Milyen sminktermékek javasoltak? 

BB krémek, alapozók, korrektorok, mattító púderek, ajakbalzsamok, szemöldökfixáló zselék. Elsődleges lépésként tonikkal készítsük elő az arcbőrt, majd BB krémet vagy mattító alapozót alkalmazzunk. A bőrhibák és a szem alatti karikák korrektorral javíthatóak, és a végén fixáló púderrel lehet rögzíteni a teljes sminket. Ha pedig fotózásra vagy forgatásra készül, akkor a legvégén sminkfixáló spray használatával lehet meghosszabbítani a smink tartósságát.

Fotók: freepik