„Kontúrozás, highlighting”. Mi is ez és miért hasznos?

A legegyszerűbben úgy tudnánk megfogalmazni, hogy az arc előnyös vonásainak kiemelése és a kevésbé előnyös vonások elrejtése. Valójában egy kis „optikai trükközés” a fények-árnyak játékával.

A kontúrozás az arc kiemelése és árnyékolása annak érdekében, hogy az minél jobban közelítsen az ideálisnak tartott ovális arcformához. A technika pedig azon alapul, hogy az előnyös, kiemelendő részre világos színt viszünk fel (highlighter), az elrejtendő területekre pedig sötétet. Ugyanis a világos szín optikailag kiemel, közelebbé hoz és nagyobbá varázsol, míg a sötét szín kisebbé varázsol, távolít és elrejt.

Az árnyékolás során a saját bőrszínünknél egy-két árnyalattal sötétebb alapozót, korrektort vagy púdert (esetleg bronzosítót) használjunk, a kiemelésnél pedig egy-két árnyalattal világosabb alapozót, púdert vagy highlightert. Természetesen nagyon ügyeljünk arra, hogy alaposan dolgozzuk el a színátmeneteket, és ne egy„megrajzolt arc” legyen a végeredmény.

 

A highlighterekről: hol, hová, mit és hogyan?

 

Hol: Az arc legmagasabb pontjain

 

Hová: A szemöldökcsonton, a szemek belső zugaiban, a mozgó szemhéj közepén, a homlok közepén, az orr hosszanti vonalán, a szem alatt, az arccsonton, az ajkak szegleteiben, az áll közepén, illetve a kulcscsontokon.

 

Mit? A highlighterekből többféle is jelen van a piacon: púder, krém vagy folyékony állagú, valamint stick és ceruza is. A száraz arcbőrűeknek a krémes formula, míg a zsírosabb bőrűeknek a púder ajánlott. Csillogó kiemelés a szem belső sarkában, a mozgó szemhéj közepén és az arccsonton ajánlott, a többi részen pedig matt kiemelés. Ebben az évben megengedett egy kis túlzás, hiszen az arany, az ezüst, és mindenféle csillogó árnyalat trendi mind a sminkben, mind a ruhákat, kiegészítőket illetően.

 

Milyet? A highlightereknél nagyon fontos a megfelelő szín kiválasztása. Világosabb tónusú bőrön a rózsaszínes és pezsgő árnyalatok, míg a sötétebb bőrön az arany tónusú árnyalatok mutatnak jól.

 

Hogyan? A krémes vagy folyékony highlightereket az ujjaink segítségével lehet a legkönnyebben eldolgozni, de egy kisebb, csapottabb fejű ecset illetve szivacsok is nagyon hasznos tud lenni. A por állagú highlighterekhez ferde vagy egy kisebb fejű pirosító ecset vagy egy kontúrozáshoz való ecset, sőt a legyező ecsettel is nagyon finom hatást érhetünk el.

 

Fotók: pinterest, saját fotó