Az esküvő szervezése közben a ruhatervező, dekoráció stb. mellett a leendő menyasszonyok izgatottan keresik a legprofibb sminkest is, akire rábízhatják magukat és királynői megjelenést varázsol nekik. Ehhez bizalom, szaktudás és professzionális termékek is szükségesek, ugyanis egy menyasszonyi sminknek többféle próbát ki kell állnia:

  • legyen kényelmes és személyre szabott,
  • mutasson jól a menyasszonyon nappal és este is,
  • fotón és videón közelről és távolról is szép látványt nyújtson
  • és legfőképpen tartós és vízálló legyen.

Az első lépés a menyasszony és a sminkes között a kapcsolatfelvétel, a személyes találkozás és a próbasmink. A legutóbbi azért is nagyon fontos, mert ekkor fény derülhet mindenre: a smink finomságára, tartósságára, a műszempilla viselet kényelmességére, stb.

Melyek azok a termékek, amelyek elengedhetetlenek? 

Egyrészt a központi kérdés az alapozó. Nyári melegben, fülledt helyeken, áttáncolva az éjszakát bizony izzadni kezd az ember lánya. És ekkor történik, hogy csillogni kezd az arc és „lefolyik” az alapozó. Mindez megakadályozható azzal, ha az arcbőr tökéletesen elő van készítve (akár kozmetikus segítségével, akár otthoni nem professzionális kozmetikumok használatával) és a tisztítás után felkerül egy mattító bázis krém.

Erre kerül rá az extra tartós és vízálló alapozó, amelyben lehetőleg nincs fényvédő és csillogó anyagok (ami visszacsillanhat a vaku hatására és sápadtabb lesz az arc). Különösen mélyen dekoltált ruhák esetében az áll alatt és a dekoltázst is alapozzuk le, illetve ahol még láthatóak apróbb bőrhibák. Fontos a felvitt alapozó tökéletes eldolgozása, hogy az ne legyen „foltos”, hanem teljesen természetes hatást keltsen.

Ezt követi a púderrel való fixálás (ami lehet a bőr színével egyező, vagy transzparens, vízálló változat is). Ebből, illetve a mattító lapocskából és a szájfényből/rúzsból is szoktam adni a menyasszonyoknak útravalóként, hogy fel tudják frissíteni a sminkjüket, ha szükséges.

Highlighterrel, csillogással csak csínján!

Szatén- vagy selyemporok, ásványi pigmentek használata rendben van, de a nagyobb szemű csillámokat kerüljük, mert az csak becsillan a vaku hatására. Ugyanígy a szemkontúr is legyen matt és vízálló anyagból készítve, mert csak így adják vissza az eredeti látványt a fotók is.

Pillát, de milyet?

Esküvőre a soros pilla inkább kerülendő, mivel ha valaki nincsen hozzászokva a műszempillákhoz, akkor a viselete kényelmetlenebb lehet. Ha pedig néhány ponton elenged a ragasztó (könny vagy izzadság hatására), akkor annak sajnos lőttek… Ebből adódóan tincses pillákat szoktam alkalmazni, méretüket tekintve az eredeti pillákhoz viszonyítva. Ma már azonban sokan érdeklődnek és szeretik is a szálas szempillaépítést is. A feltétele ugyan időigényesebb, de rendkívül tartós és látványos.

Vőlegénysmink

Igen, a vőlegény minimál sminkje is nagyon fontos, hiszen a fotókon és a videókon csak így garantált a tökéletes megjelenés. A szükséges kellékek, mint ahogy egy korábbi bejegyzésben erről már írtam a mattító krém, az alapozó, púder, korrektor, ajakbalzsam és szemöldökfésű (és wax).

 

Fotók:  Karsai Martino, Králik Márta, Matyas Podor Images, Bercsényi Gábor