A felszabadult nyári időszakban elképesztően sok lehetőség van arra, hogy különféle eseményeken, rendezvényeken, esküvőkön vehessünk részt. Természetes, hogy mindenki szeretné a legjobb formáját hozni ilyenkor, ám mégis sokan ódzkodnak a smink viseletétől, mondván hogy „leolvad” az arcról, vagy éppen károsítja azt és kellemetlen utóhatást hagy az arc bőrén. Oszlassuk most szét a kételyeket és a tévhiteket, hogy tényleg atombiztosan ott maradjon az a smink, egészen a buli végéig. A cikk ezen részében tanácsok, a soron következő részében különféle professzionális termékek ajánlása következik.

Az első és legfontosabb dolog, amit nem győzök hangsúlyozni, az a folyamatos, megfelelő arctisztítás és arcápolás. A sminkelés is szerintem olyasmi lehet, mint az építkezés: mindig akkor lesz a legstabilabb, ha az alapok tökéletesek. Az apró hámlásokat, bőrszárazságot elég egyszerűen el tudjuk tüntetni. Hetente egyszer iktassunk be egy arcradírozós napot (vagy mechanikai dörzsöléssel – pl. barackmag vagy homokszemcsés radír, vagy kémiai peeling útján, pl. gyümölcssavas készítménnyel). Reggel és este arclemosó géllel vagy habbal alaposan tisztítsuk meg az arcot a szennyeződésektől. Ezt követően arctonikkal hidratáljuk az arcbőrt, majd a bőrhöz illő hidratáló krémmel tápláljuk az arcunkat. Nyáron érdemesebb könnyű állagú krémeket, géleket használni. 

A kisebb bőrelszíneződéseket, bőrhibákat korrektorral fedjük el, majd jöhet az arc kendőzése. Az alapozót is mindig a bőrtípusunkhoz és bőrszínhez illően válasszuk ki. Érzékeny bőr esetében inkább természetes, organikus termékeket részesítsünk előnyben, hiszen akkor biztosan nem érhet meglepetés bennünket. Bónusz, ha az adott sminktermék fényvédő tulajdonsággal is bír.

Mik a leggyakoribb és legkedveltebb „must have” termékek? Az alapozó, a szemhéjpúder, a szemceruza, a szempillaspirál és a rúzs. Ezzel már egy igen elegáns és csábító sminket lehet készíteni!

Érdemes a termékekből vízálló verziót használni (szempillaspirál, szemceruza, púder és tartós rúzs), hiszen akkor sem az izzadtság, sem pedig a könnyezés nem foghat ki rajtunk. Amint elkészült a sminkünk, rögzítsük sminkfixáló spray-vel a végén. A tévhitet eloszlatva NE hajlakkot használjunk erre a célra, hiszen ha a kispirálozott szempillákra a lakkpermet rákerül, akkor az plusz nehezéket jelent a pillák számára (akár saját, akár épített) és könnyebben törhetnek, hullani kezdhetnek. A sminkfixáló spray-k ezzel szemben, a nevükhöz híven csakis ezt a fixáló célt szolgálják, sokkal könnyebb állagúak, nem ragadnak és azonnal megszáradnak – ezzel tökéletes rögzítést biztosítva. Nagyon sokféle fixáló közül válogathatunk most már, így beszerezhető csillogó és mattító típus is közülük.

Vigyünk magunkkal egy kis tükröt és mattító lapocskákat, amikkel napközben is folyamatosan frissíteni tudjuk a sminkünket.

 

Illusztráció: saját