Nem csak az arcunkat szükséges megtisztítani, mielőtt bármilyen sminket szeretnénk felvinni. Hanem természetesen a felvivő eszközöket is.

Elég nagy „mumuskával” találtam szemben magam a múlt héten, ami több témában is kihívást jelentett számomra. A koronavírus veszélye miatt elképesztő higiéniai feltételekre van szükség a mindennapokban, így a csoportos és egyéni sminktanácsadásokat és bármilyen alkalmi sminkelést leállítottam egészen addig, amíg teljesen el nem múlik a veszélyhelyzet. Ez egy banális példával élve olyasmi dolog, mint amikor a nyár kellős közepén kinti programot tervez valaki és egy jó erős kifutószéllel és villámlásokkal megérkezik a zivatar… Mit tesz az ember? Az első gyanús jelek nyomán fedezék alá vonul, megvárja, amíg elmúlik a vihar, majd amikor elvonultak a felhők és újra kezd sütni a nap, folytatódhat a program.

Kegyetlenül hiányzik a dolog már most, de korábban már megtanultam, hogy „safety first”, azaz mindig a biztonság az elsődleges dolog. Másoké ugyanúgy, ahogyan az enyém is. Tehát most egy jó ideig más alternatívákat kell találnom, ahogyan tudok segíteni a hölgyek mindennapjaiban.

Amennyiben úgy döntenénk, hogy otthon, saját sminkeszközökkel, saját felelősségre megfelelő fertőtlenítés és tisztítás után feladjuk a #nomakeup rutinját, akkor a következő dolgokra szükséges figyelni.

Most van a lehető legnagyszerűbb alkalom arra, hogy alaposan átnézzük a sminkes táskánkat, neszesszerünket a már meglévő sminkes készletünkkel és a már régebbi, színre és állagra is gyanús dolgokat kiselejtezzük és ne is használjuk többet. Hogy mi alapján tudjuk ellenőrizni a sminktermékeket, ahhoz ezen a linken található segédlet.

Az első és legfontosabb dolog, hogy NAGYON alaposan és hatékonyan mossuk meg a kezünket (40 mp-ig, alaposan beszappanozva a kezünk külső és belső felületeit, minél jobban habzik, annál jobb), majd kézfertőtlenítővel is kenjünk be a biztonság kedvéért, mint minden dolog előtt, így tehát sminkelés előtt is.

Amennyiben rendelkezünk applikátorokkal, ecsetekkel, szivacsokkal, akkor okos döntés, ha több is van belőlük. Saját sminkeszközeinket és sminktermékeinket most csakis szigorúan saját magunkon használjuk, NE adjuk kölcsön sem barátnőnek, anyukának, kislányunknak stb.

Rúzsozásnál és szájfény használatánál célszerű ajakecsetet használni, hiszen ezt utána egyszerűbb fertőtleníteni, mint magát a szájfényt vagy a rúzst. Rúzsnál érdemes lehet egy tiszta papírlapon néhány határozott vonalat húzni a használat után vagy egy éles késsel levágni belőle egy vékony réteget, ezáltal is biztosítani a tisztaság meglétét.

Hogyan fertőtlenítsük és tisztítsuk az eszközöket sminkelés előtt és után?

  1. Amennyiben minden nap sminkelünk, hetente egyszer érdemes kimosni samponos meleg vízzel az ecseteket, szivacsokat: egy csészényi vízben oldjunk fel 1 evőkanálnyi sampont, majd kicsit kavarjuk meg a vizet, és mossuk át jól az ecseteket, applikátorokat, szivacsokat a kezünk segítéségével.  
  2. Ezt követően öblítsük le hideg vízzel és szárítsuk meg teljesen.
  3. Miután maradéktalanul megszáradtak, fertőtlenítő folyadékkal permetezzük be őket (akár erős alkohollal, akár az üzletekben kapható fertőtlenítő spray-vel), majd hagyjuk megszáradni.

Hogyan fertőtlenítsd az eszközeidet egyetlen lépésben, természetes módon?

Amennyiben a fenti lépéseket le akarjuk redukálni egyetlen lépésre, akkor egy csésze meleg vízben oldjunk fel kb. egy kanál sampont és egy fél kanálnyi teafaolajat, majd jól fürdessük meg az ecseteinket ebben az egyvelegben. Hideg vízzel öblítsük le, majd szárítsuk ki alaposan. A végeredmény: kellemes illatú és puha szőrű, tiszta és higiénikus ecsetek, amelyek készen állnak a következő bevetésre.

FONTOS: minden sminkelésünk ELŐTT szigorúan mossunk kezet és fertőtlenítsük le, majd minden sminkelés UTÁN (vagy előtt, megfelelő száradási idővel) ismételjük meg a tisztító-fertőtlenítő lépéseket!

Fotók: saját