Nem megy egyik napról a másikra, de ha már csak néhány dologra figyelünk oda a lakásban, akkor máris egy keveset könnyítünk a környezetünk terhelésén. Minél tudatosabban és minél többen tesszük ezt, annál többet könnyítünk rajta – tehát összességében a Földünkön is. A Black Friday helyett én most idén egy jó nagy elgondolkodós „Green Fridayt” tartottam. Sikerült megállnom az impulzusvásárlásokat, a kiszállításokat és a csomagolóanyagokat, és helyette összegyűjtöttem azokat az tényezőket, amiket megreformáltam már az elmúlt években, illetve az utóbbi hetekben. Már nem rohanok, nem csak felszínesen és gyorsaság alapján gondolkozom, így volt időm összetenni és tesztelni egy fenntarthatóbb és gazdaságosabb, élhetőbb otthoni alternatívát.

A hulladékot már egy jó ideje szelektíven gyűjtöm: külön a műanyagot, külön a papírt és a kommunálisat. A zöldségekhez és a gyümölcsökhöz már egyáltalán nem veszek műanyag zacskót. Ami nagyon apró, azokat vagy egy papír tasakba, vagy hordozható tasakba szedem. A néhány szebb és kiürült italos üvegekbe vizet töltök és veszek bele egy-egy szerencsebambuszt. Némelyiket sajátkezűleg ki is dekorálom.

Ebben az évben nem vásároltam, csak néhány fontosabb és szükséges ruhadarabot: erre részben az idei körülmények is rákényszerítettek, másrészt szerencsére nem híztam ki a már meglévőket sem. 🙂 Általában én a ruhát is egyfajta befektetésnek fogom fel: amit megvásárolok (akár egy designer darab, akár street fashion vagy second hand – azokkal hosszabb viselési idővel tervezek). És persze ne felejtsük el a kedvenc ökoruháimat: a Green Culture viseleteit, amelyek egytől egyig Szabó Krisztina tervezői munkája alapján készültek. De ugyanígy idetartozik a Liverobe remek applikációja, ahol használt (vagy éppen sosem hordott) ruhadarabokat lehet eladni és vásárolni. A már meglévő tavalyi ünnepi viseletek közül fogok idén választani, otthonra is.

Novemberben legelőször is egy nagy váltást kezdtem a fürdőszoba, az otthoni az arc-és testápolási termékek, valamint a sminkek esetében. Tudatosan kerestem a természetes összetevőket, az újrafelhasználható csomagolásokat, illetve azokat az organikus-, ásványi- és biotermékeket, amelyeket állatokon nem tesztelnek. Ezeket a készítményeket folyamatosan tesztelem először magamon: mind a saját bőrreakcióm, mind az eldolgozhatóság és a smink tartóssága szempontjából. Összeállítom a saját „kedvenclistámat”, ami pedig bevált, a külön szépségápolási készletből később nyugodt szívvel másokon is alkalmazom, tudom ajánlani és megmutatni a helyes használatot is.

Ahogyan a fürdőszobában, úgy a sminkes bőröndben is nagy szolgálatot tesznek már régóta a fültisztító pálcikák a szemsminkek letisztázására. Itt is a papírpálcás, 100% pamutból készült alternatívára váltottam.

Következő lépésként a mosható korongok kapcsán érkezett a mosás újragondolásának ötlete. A kifogyott hagyományos mosószer és öblítő után mosódióból készült termékeket vásároltam: Dr. M  mosódió labdát, illetve mosószert és mosóparfümöt. Először a labdaccsal kezdtem a  tesztelést, majd illatosításnak doTerra illóolajat használtam. Ezt 5 mosás erejéig használtam, a kimerült mosódiókat kidobtam, a tasakját pedig eltettem. Mind a doboz, mind a mosódió 100% organikus, így a hulladékkal sincsen probléma. A mosással járó vízhasználatot és a hőfokot pedig takarékosabbra állítottam, ahol csak tudtam.

Ezt követően Nagy Noémi, a Prieston márka tervezőjének javaslatára a jóval egyszerűbb és kellemesebb mosódióból készült folyékony mosószer verzióját próbáltam ki, mely már a Herbow családjába tartozik. A termékek természetes növényi és ásványi összetevőkből készülnek, prémium és újrahasznosítható csomagolásba kerülnek és kiváló mosási hatékonysággal bírnak amellett, hogy rendkívül gazdaságosak. A folyékony mosószerek 33 mosás, míg a mosóparfüm 40 mosás erejéig használható. Nem csak a mosás hatékonyságán (alacsony vízhőmérséklet mellett is eltávolította a szennyeződéseket), hanem az illatán is meglepődtem: rendkívül kellemes, púderes illata van és tartós.

Majd következett a konyha és a mosogató részleg. Sokat olvastam-hallottam már a mosogatószivacsról, hogy mennyi kedves nem látható „társ” lakozik benne (és valljuk be, egy idő után elég kellemetlen illata is lesz, ha nincs tökéletesen kicsavarva), de eddig viszonylag átsiklottam felette. Aztán megtaláltam a szilikon mosogatószivacsot, amin apró szilikontüskék vannak, jól habzik, használat után alkohollal is remekül fertőtleníthető és nem tartja magában a koszos vizet. Kell egy minimális megszokási idő, hogy helyesen tartsuk a kezünkben és jól használjuk. Antibakteriális, nem szükséges kicsavarni sem, elég áttörölgetni egy konyharuhával és máris száraz állapotba kerül és tartós, így szintén jó házi befektetésnek bizonyul.

Szóval jelenleg itt tartok, de nem álltam le és keresem a további alternatívákat is. Nyilván kell egy kis átállási és megszokási idő az embernek (normál esetben azt mondják, 21 nap, amíg kialakul és rögzül egy-egy szokás és MEGszokássá válik), de a folytatása még következik! 🙂

 

Fotók: saját