Sok nőnek, aki akár naponta, akár alkalmanként sminkeli magát és megvan a kedvenc imádott terméke, talán eszébe sem jut, hogy a szavatossági idővel mi a helyzet. Nagyon fontos megnézni és időközönként is ellenőrizni, hogy mikor kezdtük el használni az adott sminkterméket és mikor fog lejárni a szavatossága (feltéve, hogy még nem fogyasztottuk el). 
Ugyanis a lejárt szavatosságú kozmetikumok bőrproblémákat és fertőzéseket is okozhatnak. Korábban, amikor a sminktermékek még mondhatni, luxusterméknek számítottak, a nők kincsként őrizgettek egy-egy darabot, és csak nevesebb alkalmakkor használták.
Ám ezzel nagyon óvatosan kell bánni, és időnként nem árt szemrevételezni kedvenceinket: megszagolni (nem érezhető-e illatváltozás vagy avas illat), alaposan megnézni (nincs-e színelváltozás) illetve ellenőrizni az állagát (nem csomósodott-e, nem hígult-e fel, nem változott-e az anyag).
Egyrészt minden terméken rajta szerepel vagy a lejárati dátum, vagy egy nyitott tégely, benne jelezve egy számot:
Ez jelöli a felbontástól számított maximális hónapszámot, amely alatt biztonsággal lehet használni a terméket; ennyi időre vállal a gyártó kezességet a termék minőségéért és használatáért.
Nézzünk is az időszalagon egy áttekintést, majd egy részletezést, hogy melyik kozmetikumot meddig használhatjuk fel:
Szempillaspirál (0,5 év)
A szempillaspirállal kell a leginkább vigyázni, hiszen a nem megfelelő használat következtében baktériumok és legrosszabb esetben szemfertőződés bekövetkezése is lehetséges. Napi alkalmazás mellett nem lehet gond, hiszen a megengedett határidőn belül általában ki is ürül a tégely.
Szemhéjtus (kb. 3/4 év)
Ez az egyik leghamarabb megromló termék, amelynek az állaga is mutatja a lejárat közelségét. Vagy becsomósodik, vagy kiszárad, és a szemről is csak darabokban lehet a nap végén lemosni. Ha a fenti tünetek tapasztalhatóak, akkor éppen itt a csere ideje.
Folyékony alapozó (1,5 – 2 év)
A folyékony alapozók vagy korrektorok általában egy évig hibátlanok, viszont ezt könnyen meghosszabbíthatjuk (akár 2 évre), ha hűvös helyen – vagy hűtőben – tartjuk. A gyanús tünetek szintén hasonlóak lehetnek, mint az előző termékeknél: szín, anyagváltozás és kellemetlenebb illat.
Szemhéjfesték (2 év)
A por illetve a púder állagú szemhéjfestékek, szemhéjpúder paletták 2-3 évig is jól bírják. Ebben az esetben a felvivőeszköz higiéniájára kell nagyon odafigyelni: az applikátor vagy a szemhéjpúder ecset mindig legyen tiszta és fertőtlenített.
Rúzs/szájfény (2 év)
Elmondható, hogy az ajakrúzsokon és a szájfényeken a legkönnyebb észrevenni, ha már „defektes”. Ugyanis mind az illata, mind a színe és az állaga is megváltozik: avas, halványabb színű és a kenhetősége is silányabb lesz. Ilyenkor már semmiképp ne használjuk, mert nem csak sajnos mi, hanem a baktériumok is imádják a rúzsunkat.
Porpúderek (2-3 év)
A szemhéjpúderekhez visszacsatolva a por állagú arcpúdereknél és a kőpúdereknél is a felvivőeszköz tisztaságára kell figyelni. Sőt, még arra is, hogy egy kis tégelybe szórjunk ki a porból és ne a teljes anyagból vegyünk fel az ecsettel vagy a pufnival. A megmaradt anyagot a tetejéből vagy a tárolóedényből pedig ne szórjuk vissza a tégelybe, hanem takarítsuk ki.
Szemceruza (3 év)
A szemceruza ez egyik – mondhatni – „leghálásabb” termék, hiszen akár három évig is használható, abban az esetben, ha folyamatosan hegyezve van és tiszta a vége.
Hasznos tanácsok a sminktermékek használatához: 
– jelölni, mikor lett felbontva 
– ecsetek, applikátorok, szivacsok rendszeres tisztítása ecsetfertőtlenítő spray-vel 
– a sminktermékek monitorozása és szelektálása 
Indexkép: freepik.com, fotó/illusztráció: saját