Bár idén korábban köszöntött be a nagy meleg és a nyári időszak, azért elmondható, hogy a nyaralás és a napozás fő szezonja mégiscsak a július hónappal kezdődik. A bőrvédelemnek mindig fontos szerepe van, ami nyáron hatványozottan igaz. Erre jó szolgálatot tesznek a természetes alapanyagok és eszközök is.

Tudtátok? A napfény 50%-a a látható fényből, 45%-a infravörös sugárzásból és 5% UV sugárzásból áll. Az UVA-sugár a „gladiátor harcos”, ennek a hossza a leghosszabb, így ez hatol legmélyebben a bőrben. Ezektől a sugaraktól ugyan nem égünk le, de hosszútávon bizony felelősek a bőröregedésért. A barnulás és a leégés folyamatáról az UVB-sugarak tehetnek, és hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához is. Tehát a napvédő termékek használata nem csak ajánlott, hanem kötelező is!

A napvédő szereknek három típusát különböztehetjük meg: fizikai, kémiai és növényi.

  • A fizikai fényvédő szerek közé tartozik például a titán-dioxid és a cink-oxid valamint a pigmentek, amelyek például az ásványi sminktermékekben is megtalálhatóak és egyre több kozmetikai cég alkalmazza előszeretettel ezeket a természetes fényvédő anyagokat. Ha már ásványi smink, akkor a Bellápierre és a magyar Yamuna termékei között igen jó minőségűeket tudunk válogatni.
  • Ha kedveljük a „boszorkánykonyhát” és házilag készítenénk természetes fényvédőket, akkor növények közül a paradicsomban található likopinnak és a paradicsommag olajnak van védő hatása, valamint a shea vajnak, a szezám olajnak, az olíva olajnak és a kókusz olajnak is. Napozás után pedig az aloe vera gélje, illetve aloe verát tartalmazó termékek ajánlottak, amely hűsítőhatású, gyulladáscsökkentő és mindenféle égésre, napégésre, sebekre és gyulladásra is tökéletesek. Havasi Patrícia aromaterápiás tanácsadó bővebb információkkal tud szolgálni a növényi olajok jótékony hatásairól. Interaktív előadása legközelebb július 11-én, az Andrássy úton megrendezésre kerülő Illatpartin hallgatható meg!
  • A kémiai fényvédők közé tartoznak például a fahéjsav-származékok, és például az avobenzon is. Az érzékeny bőrűeknek óvatosan kell velük bánniuk, és figyelmesen el kell olvasniuk az összetevőket, ugyanis bizonyos esetekben allergiás reakciókat is okozhatnak.

Ha gyógyszeres kezelés alatt állunk (gyulladáscsökkentő, fogamzásgátló, vérnyomás csökkentők, stb.) olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót, mert pigmentáció, foltosodás vagy allergiás reakciók is simán előfordulhatnak a napozás hatására.

Fotó: saját (fizikai fényvédőszerek)

Mikor kezdenek el hatni a fényvédők?

Az UV filternek legalább 20 percre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse hatását, így ezzel az alkalmazása előtt mindenképpen számoljunk! Az Uriage és a Bioderma termálvizes fényvédő termékei például (spray, krém) amellett, hogy védenek a káros sugaraktól, egész napra hidratálják is a bőrt és megelőzik a napozás és a szél okozta bőrszárazságot.

Fotó: Rogosz Péter (termálvizes napvédő termékek)

Mikor érdemes tehát napozni?

Reggel és délután, amikor a napsugarak még derékszögben érkeznek a földfelszínre és kevesebb káros sugárzás ér bennünket. A „tiltott” zóna nagyjából 11 és 16 óra között van. Amennyiben nem tudjuk elkerülni a napsütést, mindenképpen készüljünk fehér kalappal vagy kendővel és öltözettel, mivel ezek is fényvisszaverő hatásúak és visszaszorítják a káros sugárzást. Ilyenek például a Green Culture divatos és stílusos fehér, len vagy farmer anyagú ökoruhái.

Fotó: Green Culture

 

Napszemüveg!

Márpedig nem a menőzés miatt fontos napszemüveget viselni nyáron, hanem a szemünk védelme érdekében. Ruházzunk be inkább egy drágább, valódi fényvédős napszemüvegre, amely hű társunkká válik és megvédi a szemünkben található pigmenteket is, valamint a pupilla fény-árnyék váltakozásához való alkalmazkodását is könnyíti. Szerencsére manapság rengeteg szín, forma és márka variációi közül választhatunk magunknak, függően az arcformánktól is – hogy előnyös legyen, ugyanakkoe nem utolsó sorban trendi is.

Fotó: saját (Bp. streetphoto, styling: Kovács Zsófia)

 

Utazás alatt és árnyékban is tudunk barnulni?

Még szép. Utazás szempontjából elég csak például a sofőrökre gondolni, akik rengeteget vezetnek, hogy milyen jó színük van. 🙂 Ugyanis az autók, a buszok stb. ablaküvegei javarészt átengedik az UVA sugarakat, ezért utazáskor is különösen ajánlott UV szűrős nappali krémet, alapozót vagy BB krémet használni. A barnulást pedig árnyékos helyen is elérhetjük, ugyanis a napernyő vagy a fa árnyékába is belopóznak a napsugarak. És ami nagyon fontos: nem elég egyszer bekenni magunkat, hanem folyamatosan újra és újra kell, hiszen sportolás, izzadás, strandolás közben is fokozatosan kopik a fényvédő réteg, és azt az időkeretet meg kell hosszabbítani, ameddig védelmet nyújt a termék.

Fotó: saját (napvédőkrémek)

Biztonságos napozást és nyaralást mindenkinek! 🙂 

 

Indexkép: saját