Smink. Ha ezt a szót látjuk-halljuk, rögtön a nagy gurulós sminkes kofferre asszociálunk számtalan „nevétsemtudjuk” eszközzel és termékkel, vörös rúzzsal, hatalmas pillákkal és szikrázó highlighterekkel? A smink nemcsak a nők számára lehet hasznos megoldás, hanem minimális mértékben a férfiaknak is. Különösen a mai, online világban… 

Online?

Fotózás, forgatások, esküvők, videók, online meetingek, webcastek, podcastek – szinte mindenkinek ismerős lehet valamelyik műfaj. A vőlegények szinte kivétel nélkül frászt kapnak, ha szóba kerül a férfi smink… Fotózásnál a fotós számára – úgy is fogalmazhatnánk – egy alap sminkkel megspórolunk egy sor retusálási munkát. Mozgóképnél macerább a retus, így mindezt jobb megelőzni, mint utólag megijedni – vagy neadj’isten a fejünket falnak verni.

A tudásátadás pedig nagyszerű dolog, viszont néha előfordulhat, hogy egy-két minimális akadályba ütközünk… Mondjuk nincsen retusőrünk – mivel sem az idő, sem pedig egyelőre az anyagiak nem engedhetik meg ezt az extra szolgáltatást. A fotókat, videókat visszanézve pedig rájöhetünk, hogy a világítástól még a Napnál is jobban ragyog a bőrünk, vagy itt-ott vörös pöttyök és foltok kacsintanak vissza. Ez így nem ér… Miéééééért?

 • mert a magasabb tesztoszteron-szintnek köszönhetően a faggyútermelés is aktívabb
 • a szobahőmérséklet (kültéren, nyáron a kinti időjárás) és pluszban a világítás hője is rátesz erre egy lapáttal
 • szimplán lámpalázasak vagyunk és még jobban verejtékezünk
 • a lámpaláztól a hajszálerek is jobban kitágulnak, sőt: vörös foltok is megjelenhetnek a bőrön
 • az ajkak úgy néznek ki, mint az aszalt szilva: a sok beszéd és az izgalom szintén szárító hatással bír
 • olyan karikásak a szemeink, hogy megsajnál, aki nézi a videót

 

Mi a megoldás?

Az otthoni anyaggyártások során akár mi magunk is ügyesebbé válhatunk, ha megtanulunk pár fontosabb apró, házi „beauty hacket”. Az alap, ajánlott férfi szépségápolási rutint követően érdemes az apró kendőzési trükköket bevetni, amelyekhez mindössze néhány termékre lesz szükség. Oké, több a semminél, de hosszútávú hálás beruházásnak minősülnek majd, ha rendszeresen alkalmazásra kerülnek. Be is mutatom a basic szupercsapat tagjait:

 • korrektor
 • mattító alapozó
 • transzparens mattító púder vagy színezett mattító púder
 • pirosító / kontúrozókészlet
 • ajakbalzsam
 • sminklemosó folyadék

 

Mit, hová és hogyan? 

 1. Korrektor: nem, ez nem a beszédet vagy a mondanivalót javítja, hanem az apróbb bőrhibákat. A textúra vastagsága attól függ, hogy krémes vagy folyékony állagú a termék. Apróbb hibáknál elegendő a könnyebb állagú, míg látványosabb elszíneződéseknél a vastagabb, krémes textúra ajánlott. Lehet szó pattanásról, apróbb elszíneződésekről vagy a szem környéki karikákról, képes elhalványítani és természetesebb bőrszínt biztosítani.
 2. Mattító alapozó vagy BB krém: ha alapozóecsetre nem is ruházunk be, egy benedvesített szivacs segítségével bele tudjuk masszírozni az alapozó folyadékot vagy krémet az arcunkba. De hogy miért éppen egy benevesített szivaccsal? Mert ezáltal alapozót tudunk spórolni: nem vesz fel annyi anyagot és a nedvesebb szivaccsal jobban el lehet dolgozni a felvett mennyiséget.
 3. Transzparens mattító púder vagy színezett mattító kőpúder: az arcszín fixálásához és a felesleges zsiradék eltüntetéséhez elengedhetetlen ez a két termék. Ezeket mindenképp szerezzük be akkor is, ha egyébként gyűlöljük a mindennemű alapozókat, mert a szükségtelen csillogást azonnal orvosolni tudja. A felvitel itt is történhet púderecsettel vagy egy puffnival. Inkább a kőpúdert javaslom, főleg kezdeti használat esetén, mert ezáltal sokkal optimálisabb mennyiség adagolható és persze kényelmesebb is.
 4. Mattító lapocskák:  óvatosan a bőrre nyomva felveszi a felesleges zsiradékot és újból mattabb hatás érhető el.
 5. Ajakbalzsam: használata egyértelmű, hidratálja a cserepes ajkakat; egyedül arra ügyeljünk, hogy a végén a világításnál ne csillogjon. Ezért itassuk fel a felesleget egy papírzsebkendő segítségével, vagy ide is ütögessünk be az ujjainkkal némi mattító púdert.
 6. Pirosító és/vagy kontúrkészlet: előfordulhat, hogy alapozó és púder egyidejű használata idején kissé sápadtabbnak tűnik az arcunk a tükörben és a fények előtt is. Megoldás: vissza egy kis természetes pírt vagy némi csontosítást. Ezzel bánjunk csínján, mert túlzásokba esve pont ellentétes hatást érhetünk el: kerüljük el a „lázfoltok” megjelenését.
 7. Sminkeltávolító folyadék: Munkánk végeztével mindenképpen távolítsunk el minden felvitt kozmetikumot; előzzük meg, hogy eltömődjenek a pórusok és gyulladásokat, pattanásokat okozzon.

 

Amit szükséges: 

 • Az arcbőr színéhez illő alapozót és/vagy színezett púdert választani – ehhez a legjobb egy tanácsadó segítségét kérni.
 • Gyakorolni-gyakorolni, először akár segítséggel és nem kétségbeesni, ha elsőre nem megy minden flottul; ne a kukában landoljanak a dolgok.
 • Totálisan elvonatkoztatni attól, hogy a sminkelés női dolog. Nem, ezt most fogjuk fel egy 3D-retusként, amellyel a mi munkánk minőségét javíthatjuk esztétikailag.

+1: Semmiképp ne használjunk highlightert, sem pedig ásványi pigmenteket tartalmazó termékeket, amennyiben az megtalálható a kontúrkészletben. Visszatérnénk a kezdeti állapotba azzal, ha a fényesítő púderből vinnénk fel bárhová: tehát amennyiben kombinált kontúr & highlight a paletta, csakis a sötét színeket használjuk.

 

Na aztán most tegye fel a kezét, aki már gondolatban ki is sminkelte magát. („Ne gondolj a rózsaszín elefántra!” Ugye? 😉 )

Fotók: freepik.com, termékfotó: saját