Ha most egy picit belassítunk a tempónkon, befelé figyelünk, önmagunkkal foglalkozunk mind külsőleg, mind belsőleg, akkor érdemes az étkezésünkre ugyanúgy odafigyelni, mint a mozgásunkra. Általánosságban elmondható az, hogy a hazai lakosság kb. egyötöde táplálkozik egészségtudatosan, amelynek több oka is lehet, de szerintem elég csak az általános napi rohanást és a stresszes életmódot megemlíteni. Azonban ha egy picit is odafigyelnénk és több természetes eredetű antioxidánst is fogyasztanánk, az csökkenthetné az oxidatív károsodásokat, és amellett, hogy a szépségünknek is jót teszünk, még különféle betegségeket  is megelőzhetünk vele.

 

Nézzük, mit is takar az antioxidáns és az oxidatív károsodás fogalma?

Az antioxidánsok olyan anyagok csoportját takarják, amelyeknek nagyon fontos szerepük van a szabadgyökök megelőzésében és a szervezet egészséges egyensúlyának megtartásában. Egy részét a szervezet is megtermeli, de bizonyos csoportjukat a táplálékkal kell a szervezetbe juttatni. Az A-, a C- és az E-vitamin és a béta-karotin a védelmi mechanizmus szereplői közé sorolhatóak.

De mik azok a szabadgyökök, és mely faktorok növelhetik a kialakulásukat? 

Ha a szervezet folyamatosan oxidatív stressz hatásának van kitéve (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, légszennyezettség, különféle sugárzások) miközben közben finomított szénhidrátokat (pizza, sütemény, csoki és cukrozott italok) juttatunk be a szervezetünkbe gyümölcsök és zöldségek helyett, akkor hatványozottan nő az oxidatív károsodás esélye. Egy felmérés alapján a nők sokkal jobban érintettek ebben, mint a férfiak és például az idő előtti bőröregedének vagy éppen a narancsbőr kialakulásának is sok köze van a fentebb felsorolt tényezőkhöz.

Étkezz okosan, mert az vagy, amit megeszel!

Az antioxidáns vitaminok forrásait a következő ételek tartalmazzák bőségesen:

A-vitamin: húsok, belsőségek, tejtermékek

Karotinoidok: sárgarépa, paradicsom, narancssárgás és sötétzöld gyümölcsök és növények

C-vitamin: gyümölcsök, főleg citrusfélék, csipkebogyó, savanyított káposzta, paradicsom

E-vitamin: zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, különféle növényi olajok, baromfi, hal, marhahús

Akár frissen fogyasztva, akár teaként megfőzve a következő növények rendelkeznek magas antioxidáns tartalommal, amelyekből szezonálisan lehet válogatni: bodza, körömvirág, zöld tea, ginkgo biloba, csipkebogyó, avokádó, répa, zsálya, paprika, meggy és szőlő.

Antioxidánsban gazdag natúrkozmetikumok

A természet alkotta hatóanyagbombából bőven lehet válogatni. De ha már letettük a voksunkat az egészséges táplálkozáson kívül az egészséges szépségápolás mellett is, akkor  figyeljünk oda, hogy a kozmetikumok tiszta összetevőjű anyagokból készüljenek és biztosítsák a vegyszermentes minőséget. Néhány példa a legkiválóbb és legtisztább olajokra:

argánolaj: érett bőrre kiváló, karotinoidban, a-tokoferolban is gazdag.

avokádóolaj: E-vitamin, karotinoid és lecitin forrás, csakúgy, mint a homoktövismag-olaj.

búzacsíraolaj: regenerálandó és sérült bőrre; narancssárga színű, így karotinoidban és E-vitaminban is bővelkedik.

szezámolaj: tokoferolokat tartalmaz bőségesen.

Időnként pedig nem árt külső-belső méregtelenítő kúrákat végezni, szaunába járni, hiszen a szervezetet így idő előtt megkönnyítjük a káros anyagoktól, még mielőtt önmaga kezdene radikálisabb tisztulásba – valamilyen betegség formájában. Szeressük a testünket, és ne sajnáljuk tőle az időt és az energiát, különösen most, hiszen ez a motor hajt bennünket egész életünk során. Ki más szeressen bennünket, ha mi magunktól ezt sajnáljuk?

 

Fotók: freepik.com